Lär dig att googla som ett proffs!

Att ”googla” har numera nästan blivit helt synonymt med att söka efter något på en sökmotor, men visste du att det finns flera sätt att få fram ett relevant resultat? Här presenterar vi några varianter på sök som gör att du kan vässa ditt sökresultat ytterligare.

1. Specifika fraser

Söker du efter en specifik fras? Då kan du använda dig av citationstecken vid din sökning. På så vis får du resultat som visar exakt det du söker efter.

2. Exkludera sökord

Vill du söka efter något men samtidigt exkludera ett ord? Använd – (minustecknet) framför det ord du vill exkludera från sökningen. Observera att det inte får finnas något mellanslag efter minustecknet.

3. Sökning på en specifik hemsida

När du vill söka efter en specifik hemsida använder du site-sökning. Genom en site-sökning ser du bara resultat från just den domänen. Du kan också välja att lägga till eller exkludera ett sökord från den sidan. En site-sökning går också bra att göra utan protokoll (http/https) och subdomän (www) för att få träffar på andra subdomäner på samma hemsida.

4. Filsök

Om du är ute efter exempelvis pdf-filer på en specifik hemsida kan du kombinera site-sökningen med en filsökning. Exempelvis pdf:er på Riksdagens hemsida.

5. Booelska operatorer

När du vill söka efter flera ord kan du använda AND eller OR. Om du vill att dina sökresultat ska innehålla både ”katt” och ”råtta” använder du AND. Om du vill att resultaten innehåller ”katt” eller ”råtta” använder du OR. Booleska operatorn AND hjälper till att smalna av ditt sökresultat.

6. Intervallsökning

När du vill söka efter något inom ett visst intervall kan du använda intervallsökning. Om du till exempel gör en skoluppsats om krig mellan åren 1900 och 1922 kan du söka på det intervallet genom att använda två punkter (..). Du får då sökresultat som innehåller krig under de åren som intervallet omfattar.

Bonustips!

  • Bildsök med Google Lens
    Tryck på kamerasymbolen till höger om sökrutan, ladda upp eller välj en bild, alternativt klistra in en bildlänk, och låt Google söka bilden åt dig.
  • Konverterare
    Använd Google som konverterare, till exempel mellan valutor. Skriv in det du vill veta och få svar direkt!

Nu när du fått tips för hur du googlar som ett proffs kanske du vill veta hur du syns som ett proffs på Google också? Inga problem, vi är proffs på SEO (sökmotor optimering) och att få din webbplats att synas högt i sökresultaten. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med en analys av din webbplats. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med SEO.