I takt med att vi blir mer och mer digitala ställs också högre krav på säkerheten. Idag används Metas olika plattformar till allt från att kommunicera och dela information till att driva affärer vilket också gör dem till måltavlor för intrång. Vi behöver därför kunna skydda våra konton mot obehörig åtkomst. Vi har sammanställt våra rekommendationer kring vad du kan göra för att öka säkerheten för dina Meta-konton.

6 minuters läsning

Bluffmeddelanden och mejl ökar

På Remarket har vi kunder som ofta hör av sig till oss för att dubbelkolla både mejl och Messenger-meddelanden där de är osäkra på avsändaren. En del är svårare än andra att genomskåda men en bra tumregel när det gäller Meta är att de (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) aldrig tar kontakt genom Messenger eller WhatsApp utan att du själv först initierat kontakten.

Utöver att det skickas mycket meddelanden på Messenger skickas också en hel del bluffmejl ut. Ofta för att skrämma och stressa mottagaren genom att hävda att du brutit mot någon policy och att kontot därför kommer att stängas av inom x antal timmar. Syftet är att få mottagaren att klicka på en länk och på så sätt kapa deras konto.

Vad kan du göra?

Det finns några knep för att ta reda på om meddelandet är på riktigt eller en bluff.

Trovärdig avsändare

Det första du kan titta på är om avsändaren känns trovärdig genom att kolla av mejladressen. Stora företag som Facebook använder till exempel inte gmail, msn eller outlook.com utan skickar från officiella adresser som facebook.com, business.fb.com, support.facebook.com och liknande.

Kontollera URL:en

Är du ändå osäker så kan du också kontrollera URL-adressen i länken som finns med i mejlet. Precis som att mejl skickas från facebook.com så gäller samma premiss här att adressen ser officiell ut och pekar till exempelvis www.facebook.com.

Språk och grammatik

Du kan också titta på hur mejlet är skrivet, ofta är dessa meddelanden fyllda med stavfel och konstiga formuleringar. Ställ dig frågan; Känns mejlet trovärdigt eller inte?

Säkert lösenord

Använd säkra lösenord som innehåller minst 8 tecken inkluderat siffror, bokstäver och specialtecken. Blanda också gärna versaler och gemener. Idag har de flesta webbläsare stöd för att automatiskt generera säkra lösenord och spara dem åt dig.

För att hantera dina lösenord kan du använda en lösenordshanterare. Idag finns det i de flesta webbläsare men också i din smartphone. Vilken metod du väljer att använda spelar mindre roll då säkerheten generellt är hög för dessa.

Aktivera tvåfaktorsautentisering

Nästa steg är att aktivera tvåfaktorsautentisering som ger ditt konto ett extra skyddslager. Detta blir som ett tilläggssteg utöver ditt lösenord, det kan fungera på olika sätt men vanligast är att du får en kod skickad till din e-post eller telefon som du får skriva in för att verifiera din identitet när du loggar in på ditt konto.

Flera administratörer

Det är också viktigt att ha fler än en administratör i ett företagskonto på Meta. Att vara flera administratörer gör att det blir svårare att förlora kontrollen över kontot om till exempel en person med administratörsåtkomst skulle sluta. Finns det då bara en administratör kan det blir komplicerat och mycket tidskrävande att försöka få åtkomst till kontot igen.

Rapportera spam

Misstänker du att du har fått ett spam-meddelande är det viktigt att det rapporteras till plattformen du har fått det till. I Meta (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) finns funktioner för att rapportera in spam och bedrägeriförsök.

Meta har en egen guide för hur du kan skydda dig på Metas tekniker. Vi rekommenderar alla som har ett företagskonto att gå in och läsa deras guide för att säkerställa att man har vidtagit alla åtgärder för att skydda sitt konto.

Har du tagit dig hela vägen hit? Grattis – det betyder att du har tagit ett steg mot att skydda dina konton på Meta och andra plattformar. Genom att läsa på och hålla dig uppdaterad om aktuella säkerhetsrisker ligger du redan steget före i att hålla dina konton säkra.

Checklista

  • Har du aktiverat tvåfaktorsautentisering?
  • Är ni fler än en administratör kopplade till kontot?
  • Klicka aldrig på länkar i meddelanden eller mejl om du är osäker på avsändaren.
  • Om du får mejl, dubbelkolla mejladressen och kontrollera så att den ser ut att komma från en trovärdig mejladress.
  • Kontrollera länkar som du får skickat till dig att URL adressen ser ut att höra till företaget som de utger sig för att vara.

Vill du ha hjälp med ditt Meta-konto?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss! Eller ring oss direkt på: 033-10 30 50