Digital marknadsföringsbyrå, webbyrå, digital byrå, SEO-byrå med flera. Vem gör egentligen vad? Och hur vet du vilken byrå som passar dina behov bäst?

7 minuters läsning

Vad du ska tänka på när du väljer marknadsföringsbyrå

1. Tänk långsiktigt

Vid ett nytt samarbete tar det alltid tid att lära känna varandra. Välj därför en byrå som du kan se dig själv arbeta med på lång sikt. Ju längre tid en byrå arbetar med ditt företag, desto bättre lär de sig att förstå dina utmaningar och mål. Detta ger en effektivare strategi, där regelbunden testning och optimering hjälper till att skala upp insatserna på ett hållbart sätt, allt eftersom positiva resultat uppnås.

3 frågor att ställa dig

 • Vad är syftet med uppdraget? Lista dina primära utmaningar.
 • Vilka behov har du och vad vill du lösa med samarbetet?
 • Vad är viktigast att få hjälp med och vad förväntar du dig för effekt?

2. Erfarenhet och kompetens

Det kan vara bra att kika på byråernas egen digitala närvaro och tidigare projekt. En stark närvaro på webben och framgångsrika case med tidigare kunder visar på en byrås förmåga och kompetens. Fokusera särskilt på exempel som matchar dina mål. En byrå med lång erfarenhet kan också ha bättre förståelse för vad som funkar bäst och vad som funkar mindre bra för att maximera din synlighet på nätet.

Titta även på referenser och recensioner för att få inblick i tidigare samarbeten, kundnöjdhet och deras förmåga att leverera på sina löften. Det hjälper dig att bedöma byråns pålitlighet, expertis och hur de hanterar utmaningar och kundrelationer.

3 frågor att ställa dig

 • Visar referenserna att byrån har lyckats med projekt som liknar det du behöver?
 • Vad säger tidigare kunder om hur byrån samarbetar och löser problem?
 • Finns det återkommande positiva eller negativa kommentarer i recensionerna om byrån?

3. Transparens och prissättning

En av de största utmaningarna i branschen är priset. Men en bra byrå är transparent med hur de prissätter sina tjänster och borde kunna förklara exakt vad du betalar för och vilka resultat du kan förvänta dig. Kom ihåg att den billigaste lösningen inte alltid erbjuder det bästa värdet. Det är även viktigt att din digitala partner kan vara flexibel och anpassa sig efter föränderliga marknadsförhållanden. En partner som kan skala upp eller ner sina tjänster baserat på ditt företags behov är otroligt värdefullt.

3 frågor att ställa dig

 • Hur fungerar byråns prissättning och vad ingår i de tjänster du betalar för?
 • På vilket sätt anpassar byrån sina tjänster efter ditt företags växlande behov?
 • Kan de förklara sambandet mellan kostnad och förväntade resultat?

4. Noggrann utvärdering

Om du nu har tagit in offerter från flera digitala marknadsföringsbyråer behöver du förstå hur du ska ställa dem mot varandra. Oftast blir det som att jämföra äpplen med päron, där det enda tydliga kriteriet som du kan se är priset. Men priset ensamt ger sällan en rättvis bild av vad du faktiskt får för din investering. Det är här det blir avgörande att låta varje byrå gå igenom sin offert med dig.

3 frågor att ställa dig

 • Vilka specifika strategier och verktyg föreslår de?
 • Hur planerar de att mäta och rapportera resultat?
 • Vilken typ av support och uppföljning erbjuder de?

Så ta dig tid att noga överväga vad varje byrå erbjuder och hur det stämmer överens med dina förväntningar och målsättningar.

Vilken typ av marknadsföringsbyrå passar dina behov?

Olika typer av byråer är duktiga på olika saker. För att hjälpa dig ytterligare en bit på vägen, har vi gjort en lista över de vanligaste varianterna och hur deras erbjudanden brukar se ut.

Digital byrå

Fokuserar på digital marknadsföring och online-strategier, inklusive SEO (sökmotoroptimering), SEM (sökmotormarknadsföring), innehållsmarknadsföring, e-postmarknadsföring och sociala medier. Dessa byråer är idealiska för företag som vill stärka sin närvaro och sälja mer på nätet.

SEO-byrå

Specialiserade på sökmotoroptimering för att hjälpa företags webbplatser att ranka högre i sökmotorernas resultat. Deras arbete fokuserar på att förbättra webbplatsens synlighet, användarvänlighet, öka trafiken och driva konverteringar genom organisk sökning.

SEM-byrå

Dessa byråer specialiserar sig på betald annonsering i sökmotorer, som Google Ads och Microsoft Ads. De hanterar budgivning, annonsdesign och optimering av kampanjer för att maximera ROI (return on investment) från betald söktrafik.

Sociala medier-byrå

Fokuserar på marknadsföring och annonsering på sociala medieplattformar som Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn och mer. Dessa byråer hjälper till att bygga varumärkesmedvetenhet, engagemang och driver till viss del även försäljning.

Content-byrå

Specialiserade på att skapa och distribuera värdefullt, relevant och konsekvent innehåll för att locka och engagera en definierad målgrupp. Detta kan inkludera blogginlägg, videoproduktion, e-böcker, infographics och mer.

PR-byrå

Fokuserar på att bygga och underhålla ett positivt varumärkesrykte genom medierelationer, kriskommunikation, event och influencer-samarbeten. De arbetar ofta med att skapa och sprida pressmeddelanden för att främja sina kunders varumärke.

Webbyrå

Erbjuder tjänster relaterade till utveckling, design och underhåll av webbplatser. De kan också arbeta med användarupplevelse (UX), användargränssnitt (UI) och optimering för konverteringar.

Affiliate-byrå

Specialiserar sig på affiliate marknadsföring, där de hjälper till att koppla samman annonsörer med potentiella affiliates (partners) som marknadsför produkter eller tjänster i utbyte mot provision på försäljningen eller andra konverteringar.

Mediebyrå

Specialiserar sig på planering och köp av medieutrymme samt strategier för hur varumärken kan använda olika medier för att nå ut till sin målgrupp. De analyserar data för att ge rekommendationer om var och när annonser ska publiceras.

Fullservicebyrå

Dessa byråer erbjuder en komplett portfölj av marknadsföringstjänster som täcker allt från strategisk planering och kreativ design till digital marknadsföring, sociala medier, reklamkampanjer och mer. De är ofta bäst lämpade för stora företag som söker en helhetslösning för sin marknadsföring.

Vill du ha hjälp med din marknadsföring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss! Eller ring oss direkt på: 033-10 30 50